När det är dags för semlor den tiden på året är det ju ganska så gott och roligt att prova lite andra varianter, och då pratar jag inte om att fylla semlorna med choklad, nutella eller vad nu en del hittar på! Det som är gott med en semla är ju kombinationen av kardemumma, grädde och mandelmassa, iallafall om ni frågar mig!
Så prova den här varianten; en semmelrulltårta!
Rulltårtsbotten
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 ½ tsk nystött kardemumma
- ½ tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ dl grädde eller mjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader (200 grader om du har varmluft).
- Vispa ägg, socker, kardemumma och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl och bakpluver och vänd ner det i smeten.
- Blanda ner grädden eller mjölken.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg i en långpanna som är ca 30×40 cm.
- Grädda i ca 5 min, tills den har fått en gyllenbrun färg.
- Strö strösocker över botten och lägg på ett bakplåtspapper samt en plåt och vänd upp och ner.
- Dra bort pappret så fort som möjligt.
- Låt kallna helt.
Mandelcreme
Ingredienser
- 200 gr mandelmassa, grovt riven
- 1 dl finhackad, rostad mandel
- Mjölk
- Ev lite amarettolikör
Gör så här
- Blanda allt till en smidig massa, ha inte för mycket mjölk.
- Vispa grädde, ca 2-3 dl.
- Spritsa sedan strängar på rulltårtsbotten, varannan grädde och varannan mandelcreme.
- Rulla ihop och låt gärna stå i kyl över natten, den blir mycket godare då!