Jag tror att den heter så den här pajen, hittade den i ett numer av ICA:s tidning Buffe, där de hade ett reportage om Stefano Catenacci och hans imperium och familj. Hans pappa brukar tydligen göra den här pajen fast med plommonmarmelad. Men det stod att man kunde ta även annan sorts marmelad och i min blev det visst en salig blandning för jag hade inte så mycket av en sort så det räckte. Så i min paj blev det jordgubbs- och rabarbermarmelad, hallonmarmelad och lite apelsinmarmelad.
Gott blev det i vilket fall som helst, och den var väldigt enkel att göra!
Här har ni receptet på Crostata om ni vill prova!
Crostata
Ingredienser
- 200 g smör
- 400 g (ca 7 dl) vetemjöl
- 200 g (ca 2 ½ dl) strösocker
- 2 st ägg
- 400 g marmelad, till exempel plommon, aprikos eller jordgubb
- finrivet skal av 1 citron
Gör så här
- Skär smöret i bitar och blanda med vetemjölet och sockret till en smulig massa, jag använde matberedaren.
- Tillsätt äggen och blanda till en deg.
- Låt den vila i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen ca ½ cm tjock på mjölat underlag och skär ut ca 15 st 1 cm breda remsor.
- Tryck ut resten av degen i en smord pajform, ca 30 cm i diameter, min form var lite mindre men högre och därför sjönk en del av remsorna ner i marmeladen.
- Blanda marmeladen med 3/4 dl vatten och det riva citronskalet.
- Bred ut marmeladen på pajskalet och lägg remsorna i kors över pajen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
- Låt svalna och servera eventuellt med vaniljglass eller vispad grädde.