Såg ett recept på nätet i förbifarten som jag blev lite inspirerad av, och då hela mitt kök just nu är nerpackat så blir det av förklarliga skäl inte så mycket matlagning hemma just nu. Men då är det ju tur att man kan pyssla med lite sånt på jobbet ibland…
Nu är ju inte det här receptet exakt som jag såg utan ett som jag komponerade själv när jag gjorde den!
Körsbärskompott med portvin
Ingredienser
- 1 kg körsbär, urkärnade, frysta går alldeles utmärkt
- 500 g råsocker
- 100 g farinsocker
- 2 dl portvin
- 1 vaniljstång, snittad
- 1 kanelstång
Gör så här
- Lägg allt i en kastrull, låt koka upp och koka ca 5-10 minuter, inte alltför våldsamt, då kokar körsbären sönder.
- Lyft upp körsbären, lägg åt sidan. Lägg ner vaniljen och kanelen igen.
- Koka sedan lagen långsamt (dvs inte stormkoka utan mer puttra) tills den blir tjock och simmig.
- Häll den varma lagen över körsbären och ät den antingen varm till vaniljglass, eller låt kallna och ha till chokladmousse, eller varför inte till en bit lagrad ost!!
Mycket mumsigt!
Den här körsbärskompotten var helt enkelt gudomlig! Du vet, det där söta från körsbären tillsammans med portvinet var rena rama magin i munnen. Och med lite socker i blev det precis lagom sött utan att bli för mycket. Plus, vanilj och kanel gav det hela en sån där mysig, lite kryddig smak som passar perfekt nu när det är kallare ute. Ärligt talat, det här är en sån där grej jag kommer göra om och om igen. Det var både enkelt och sjukt gott, en riktig vinnare till efterrätt eller till och med som ett lyxigt tillbehör till en ostbricka.