Nej, så heter de egentligen inte men för mig är det nostalgi, Morotsbröd heter det egentligen, tror till och med Wärdshuslimpan är originalnamnet. Men det här receptet är så otroligt gott och dessutom så är det väldigt lättbakat! Allra godast är det med bara lite smör på och kanske lite västerbottensost!
Så här kommer receptet!
Morotsbröd 2 st limpor
Ingredienser
4 dl rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
8 dl filmjölk
2 dl sirap (använde mörk sirap)
4 tsk bikarbonat
3-5 dl fint rivna morötter
Gör så här
- Smörj och bröa två avlånga brödformar, ca 1 ½ liter.
- Blanda alla mjölsorter med bikarbonat.
- Blanda sirapen i filmjölken.
- Blanda ner filmjölksblandningen i mjölblandningen och blanda om väl.
- Blanda ner morötterna.
- Häll smeten i formarna.
- Grädda i 175 grader i ca 1½-2 timmar, enklast är att se med en termometer när det är färdigt, det ska vara 96 grader i mitten.
- Låt det sen ligga och mogna under bakduk till nästa dag.
Här kommer lite brödbakningsinfo som jag fick lära mig i skolan. Det allra bästa är att kolla med en termometer i brödet när det är färdigt, för ibland kan det ju vara lite svårt att avgöra annars.
De här temperaturerna är det som gäller:
- Vitt bröd 92 grader
- Halvgrovt bröd 94 grader
- Grovt bröd 96 grader