Häromdagen behövde jag baka bröd, jag bakar allt bröd hemma. Har insett att köpt bröd varken är gott eller speciellt billigt i längden, dessutom om man bakar det själv så vet man precis vad man har i, dvs inga konstiga tillsatser.
Hade en del morötter hemma som började se lite tråkiga ut så då gjorde jag de här frallorna som blev väldigt saftiga och goda.
Saftiga morotsfrallor
Ingredienser
- 6 dl ljummet vatten
- 50 g (1 pkt) jäst
- 4 dl fint rivna morötter
- 1 dl rapsolja
- 2 tsk havssalt
- 2,5 dl kruskakli
- 1 msk honung
- ca 12-13 dl vetemjöl special eller manitoba cream
- pumpafrö till topping
Gör så här
- Blanda ut jästen i vattnet.
- Blanda sedan ner allt utom mjölet och rör om.
- Blanda ner mjölet lite i taget, ibland så drar mjöl åt sig mer vätska för att det är torrare och då kommer du att få ett torrt bröd om du har i allt mjöl ifrån början, spar någon deciliter.
- Arbeta degen 8-10 minuter, den ska vara ganska kladdig men hanterbar med lite mjöl på arbetsbänken, är den alldeles för kladdig så har du i lite mer mjöl.
- Ha upp degen på mjölat arbetsbord och forma till frallor i valfri storlek.
- Pensla med vatten och strö på pumpafrö.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Jäs frallorna till dubbel storlek.
- Baka i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 min men det varierar ifrån ugn till ugn.