Jag bakar i stort sett allt bröd vi äter. Det låter kanske jobbigt och omständligt men det är precis raka motsatsen. Trots att jag bakar ofta så är jag rätt lat och strävar efter att lägga ner så lite tid och arbete som möjligt på brödbaket.
Jag gör det av två anledningar:
- Det är godare än köpebröd.
- Det är vansinnigt mycket billigare.
Konsten enligt mig är att låta bli knådandet och istället låta degen jäsa länge. Eftersom degen får jäsa länge behövs heller inte så mycket jäst. Faktum är att jag ofta bakar dubbel sats fast med samma jästmängd, dvs 1/4 paket (12,5g) till 1 liter vätska.
Jag rör ihop degen och sen låter jag den stå i några timmar. Ibland ger jag mig iväg på ett ärende. Det gör inget om degen jäser längre än två timmar, det är bara ett ungefär.
Jag blandar i mjöl utifrån vad jag har hemma och vad jag känner för. Min tumregel är dock att hälften av mjölet ska vara vetemjöl eftersom jag har märkt att brödet gärna blir lite kompakt om huvuddelen av mjölet är grovt. Är man osäker på mjölmängden så är det bättre att degen är för lös än för kompakt.
Degen ska heller inte knådas i bunken mer än att den blir ihopblandad till en deg. När det är bra konsistens låter man bli den och täcker över den med en handduk.
Vätskan behöver inte vara vatten. Det kan vara öl, sur växtmjölk eller dito soygurt. Vätskan behöver inte ens vara ljummen. Den kan vara kall men då kan det behövas en timma till i jästid.
16 tekakor eller frallor
Ingredienser
- 1/4 pkt jäst
- 5 dl ljummen vätska
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 dl sirap
- 1 tsk salt
- 10-12 dl mjöl
Gör så här
- Rör ut jästen i ljummet vatten.
- Rör ner olja, sirap och salt.
- Börja sedan blanda i mjöl. Degen ska vara smidig och ganska lös och lätt kletig, så blanda i lite mjöl i taget. Blanda i mer mjöl om degen är för kletig.
- Låt jäsa, övertäckt, minst 2 timmar på varm och dragfri plats.
- Häll ut degen på mjölat bord. Degen ska inte knådas!
- Dela degen i två delar. Dela varje halva i ytterligare två halvor som halveras osv tills det är 16 bitar.
- Degbitarna vänds i mjöl och rullas till bollar.
- Lägg på bakplåt klädd med bakplåtspapper.
- Platta till dem om du vill ha tekakor.
- Täck bröden med bakduk och jäs på dragfri plats ca 1 timma.
- Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 10 min, tills de är gyllenbruna på ovansidan.