Det här är ju helt klart en av mina absoluta favoritsallader, som man dessutom kan variera i nästan all oändlighet.
Tänkte ge er mitt absolut bästa och enklaste recept på caesarsallad och ett bra tips på hur man gör goda ”soltorkade” tomater.
Caesardressing 4 pers
Ingredienser
- 2 ½ dl rapsolja, eller annan matolja som inte smakar för mycket
- 1 helt ägg
- 1 tsk citron
- 1 vitlöksklyfta
- 5 sardellfiléer
- 2 dl finriven parmesan
Gör så här
- Häll i oljan i en bägare med höga kanter, typ stavmixerbägare. Knäck i ägget.
- Häll i citronen och en nypa salt.
- Sätt ner staxmixern i botten, starta och dra den sakta uppåt.
- (Här har du en jättegod majonnäs, om du behöver det någon gång)
- Skär vitlöksklyftan i mindre bitar och lägg den och sardellerna i majonnäsen.
- Mixa ner dom så du har en slät sås.
- Blanda sedan ner parmesanen, smaka av med ev lite mer citron, salt och nymalen svartpeppar.
- Späd den ev med lite vatten om du vill ha den lösare.
- Låt stå i kyl och dra en stund.
- Blanda din sallad med dressingen precis innan servering, i originalet ska det vara romansallad, men det går bra även med annan sallad.
”Soltorkade tomater”
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader, gärna varmluft.
- Halvera valfria cocktailtomater som är mogna ordentligt och lägg dem med snittytan uppåt i en form.
- Sen strör man lite socker över, lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Jag hade även på lite italiensk salladskrydda, men det är en smaksak.
- Ringla sedan över en god olivolja och sätt in i ugnen.
- Mina tomater tog drygt en timme i varmluft, men om man har en vanlig ugn eller vill ha dem lite mer torkade så tar det längre tid.