Ibland så måste man ju bara göra hemgjord apelsinmarmelad, det är ju så mycket godare än vad den köpta är och även om det är lite jobb så är det inte alls svårt!
Här har ni receptet på Apelsinmarmelad
Ingredienser
- 3 kg apelsiner + ca 1 kg till att pressa
- 6 dl pressad apelsinsaft
- 12 dl vatten
- saft av 3 citroner
- 1,5 liter strösocker
Gör så här
- Tvätta hälften av de 3 kg apelsinerna.
- Skär bort toppen och botten och skär sedan av skalet, inte ända in till fruktköttet om skalet är alldeles för tjockt.
- Koka upp en kastrull med vatten och koka skalen i några minuter, häll av i ett durkslag och kyl sedan ner i kallt vatten.
- Upprepa den här proceduren med att koka skalen 2 gånger till, då kokar man bort de mesta av bekämpningsmedel och sånt som sitter i skalet.
- Strimla sedan skalet i tunna strimlor.
- Skala resten av apelsinerna och skär i tunna skivor, jag brukar skära bort det som sitter i mitten men annars kan man skära så att hinnorna sitter kvar, de känns inte sedan.
- Lägg apelsinskivorna, pressad apelsinsaft, vatten och pressad citron i en kastrull, koka upp och lått småkoka i ca 40 minuter.
- Rör sedan i sockret och apelsinskalen.
- Koka upp på nytt och låt småkoka ca 1 timme, skumma bort allt skum som bildas och rör om då och då!
- Marmeladen är inte så tjock när den är varm men den ska ha blivit genomskinlig och skalet blivit mörkare i färgen!
- Häll på varma burkar och låt kallna, förvara mörkt och svalt!